1. Започнете да обръщате внимание на цялата сфера на хранене.
  2. Опитайте се да се храните съзнателно, в мълчание. Забавете движенията си, за да можете да се насладите на целия процес. Ако можете изключете телефона си.
  3. Забележете цвета и материята на храната си. Помислете от къде идва и как е произведена. Синтетична ли е? От фабрика ли идва? Има ли някакви добавки? Можете ли да забележите усилията на други хора по веригата, които са я произвели и доставили до вас? Можете ли да видите как е свързана с природата? Можете ли да откриете естествените елементи като слънцето и дъжда в плодовете и зеленчуците?
  4. Запитайте се дали искате тази храна в тялото си преди да я изядете. Колко много я искате? Слушайте за сигнали от тялото. Кога казва достатъчно? Какво правите в този момент?
  5. Наблюдавайте как се чувства тялото ви в часовете след хранене. Тежко или леко? Уморен ли се чувствате или свеж? Какво ви казва това? Имате ли някакви конкретни неприятни усещания? Можете ли да свържете тези симптоми с конкретни храни или с определени комбинации от храни, към които може да сте чувствителни?
  6. Когато пазарувате, четете етикетите на продуктите. Какво има в тях? Има ли мазнини и какви? Има ли добавена захар и сол? Кои съставки са изброени на първо място?
  7. Към кои храни сте пристрастени? Запитайте се защо. Какво наистина ви се яде? Какво ви носи това? Можете ли да хапнете само малко от тази храна? Зависими ли сте от нея? Можете ли да се откажете от нея само този път и да наблюдавате мислите и чувствата си? Можете ли да измислите какво можете да правите, което е по-здравословно и удовлетворяващо?
  8. Когато приготвяте храна, правите ли го съзнателно? Опитайте се да медитирате докато белите картофи или докато стържете моркови. Осъзнайте дишането си и цялото си тяло, докато режете зеленчуци. Какво се случва, докато го правите по този начин?
  9. Разгледайте любимите си рецепти. Какви съставки съдържат? Колко сметана, масло, яйца, захар и сол изискват? Помислете за алтернативи ако решите, че не искате повече да приготвяте дадена рецепта по същия начин. Може да откриете заместители – като нискомаслено кисело мляко вместо сметана, зехтин вместо олио или масло и плодови сокове вместо подсладители.

Експериментирайте!

 

По Full Catastrophe Living, Jon Kabat-Zinn