Да променим връзката си с храната и с храненето не е лесно, дори ако решим че го искаме или че имаме нужда от това, за да бъдем по-здрави. Ако по каквато и да причина решите да промените диетата си, е най-добре да подходите към въпроса с дълбока отдаденост и с вътрешна дисциплина, която извира от интелигентност, вместо от страх, параноя или фокусиране върху това как изглеждате или колко тежите. Начинът, по който изглеждате и теглото ви ще се погрижат сами за себе си, ако се отдадете на процеса и му се доверите. Това ще включва да осъзнаете връзката си с храната на всички нива. Нвобходимо е да осветлите автоматичните си поведения и зависимостите си към храненето, мислите и чувствата си, както и социалните обичаи, свързани с храната и храненето.

Храната определено заема централно място в по-голямата част от живота ни. Усилие и енергия отиват в купуването, в приготвянето, в сервирането, в храненето, в грижата за физическата и социалната среда, в която се храним, в почистването след това. Всички тези дейности включват поведения и избори, към които можем да насочим вниманието си. Можем да разгледаме и качеството на храната, която ядем, как е отгледана или произведена, от къде идва и какво има в нея. Можем да обърнем внимание на това колко ядем, колко често, кога и как се чувстваме след хранене. Може да забележим дали предпочитаме дадени храни, какво ние и децата ни ядем и какво не ядем, както и на навиците на семейството ни по отношение на храната. Да сме съзнателни колко, кога и къде говорим за храна и за хранене.

Важни са и най-същностните страни на храненето – радостта и удоволствието, което извличаме от него, преживяването от начина, по който изглежда вкусната и питателна храна, аромата й и вкуса й. Социалните страни на приготвянето на храната и консумирането й също са “хранителни”. Радостта да споделиш вкусна храна с близки и приятели е едно от най-основните и човешки измерения на живота.

На повечето от нас ни е трудно да променим навиците си, което важи с пълна сила и за хранителните ни навици. Храненето може да има емоционално значение за нас и от социална, и от културна гледна точка. То задоволява много различни нужди. Свързани сме емоционално с определени храни, с определено количество храна, с храненето в определени места и в определено време и с конкретни хора. Тези асоциации могат да са част от чувството ни за идентичност и добруване.

Именно затова нежният, ненасилствен подход на съзнателността, насочен към храненето, може да бъде трансформиращ и лечебен. Вместо да се ужасяваш, че ще загубиш това, което най-много цениш, може да откриеш, че променяш и преформулираш връзките, които са ти най-важни и да ги правиш потенциално по-значими, радостни и удовлетворяващи.

Най-доброто начало е не да правиш промени, а просто да наблюдаваш внимателно точно какво ядеш и как то ти влияе. Опитай се да забележиш как точно изглежда храната ти и какъв е вкусът й, докато я ядеш. Как изглежда храната, какъв е цветът й? Как ухае? Как се чувстваш, докато я гледаш? Какъв е вкусът й? Как се чувстваш точно след като я изядеш? Твоята ли е? А как се чувстваш час след хранене? Как е нивото ти на енергия? Как се чувства коремът ти?

Когато хората започнат да наблюдават процеса на хранене, стигат до интересни заключения. Някои откриват, че ядат дадени храни повече от навик, а не защото са им вкусни или защото искат. Други забелязват, че разстройват коремите им или водят до умора по-късно, нещо, което никога не са знаели. Много хора започват да получават повече удоволствие от храненето, защото стават осъзнати за него по нов начин.

Не винаги знаем как да направим здравословни промени. Нито да се придържаме към тях за по-продължително време. Нашите навици и обичаи имат своята сила, която трябва да се уважава и с която да се работи интелигентно. Трудно е да променим тези навици без външна подкрепа. За да промениш навиците си на хранене, на първо място трябва да знаеш защо го правиш. След това трябва да помниш защо ден след ден и дори всеки момент, защото цялото изобилие от импулси, възможности и фрустрации лесно могат да те накарат да кривнеш от пътя. С други думи наистина трябва много силно да вярваш в себе си и в своята визия какво е здравословно и важно за теб. Наблюдаването на навиците много ще ти помогне. Много често се храним по навик. Не го правим, за да подхраним тялото или да удовлетворим истински глад. Правим го, за да се почувстваме по-добре емоционално и да запълваме време.

Една от трудностите, с които всеки човек се сблъсква, е огромният фокус, който нашето общество поставя върху външния вид, както и тенденцията да се налагат критерии за красотата на тялото, особено при жените. Вместо да обръщаме внимание на вътрешното си преживяване и да сме добри и нежни към себе си, ние се тормозим ако не се вписваме в общоприетите норми за тегло, ръст и външен вид. Като общество сме се отчуждили от телата си такива, каквито са, в търсене на някакъв несъществуващ идеален образ. Превърнали сме се в общество, което полудява по последната модна диета и пие химически коктейли, известни като диетични напитки, в своя стремеж към “съвършеното” тяло.

А може би насочваме енергията си в погрешна посока. Обръщаме прекалено много внимание на теглото и на външния вид, отколкото на това да се лекуваме и да оптимизираме нашето благоденствие и щастие. Ако започнем да обръщаме внимание на основните неща – като например с какво е зает умът ни сега или какво слагаме в тялото си и защо, може да направим голяма стъпка към по-добро здраве и по-малко невротичност и изхабена енергия. Тази промяна в начина ни на живот може да започне като просто забележим какво е да имаме тяло с нежност и любов, както и какво избираме да ядем, как изглежда то, какъв е мирисът и вкусът му, как се чувстваме, докато го ядем. Съзнателното хранене изисква деликатен и гъвкав баланс, а не изкуствена ригидност.

 

По Full Catastrophe Living, Jon Kabat-Zinn